Industrijska konoplja [kje vse se uporablja in zakaj je tako posebna] - VitaHemp

Industrijska konoplja [kje vse se uporablja in zakaj je tako posebna]

Ena izmed treh najbolj znanih in uporabnih vrst konoplje, je industrijska konoplja, ki je vsestransko zelo uporabna in koristna rastlina. Poleg njenih že znanih pozitivnih učinkov za zdravje, je konoplja izredno uporabna tudi v tekstilni, gradbeni, papirni, kozmetični industriji in še kje. Lahko bi ji rekli kar rastlina prihodnosti. Zakaj je tako posebna in kje vse jo je moč uporabiti, pojasnjujemo v zapisu.

Industrijska konoplja - v čem je njena posebnost?

Industrijska konoplja je sorta Cannabis Sative, ki se goji za pridelavo semen in stebel, ki imajo vrsto uporabnih aplikacij. Posebnost industrijske konoplje je v tem, da njene vrste vsebujejo minimalno ali ničelno vrednost THC (psihoaktivne substance v konoplji, zaradi katere ima včasih tudi industrijska konoplja negativen prizvok). To pomeni, da industrijska konoplja, ki je temelj naših izdelkov, nima psihoaktivnih lastnosti in tako ne povzroča omamljenosti.Ta rastlina je vsestranska, saj lahko uporabimo prav vsak njen del – od korenin do listov, stebla, vršičkov …

Pri proizvodnji izdelkov Vitahemp prisegamo na naravno in 100% ekološko, zato so naši izdelki narejeni iz bio industrijske konoplje, ki je zrasla na slovenskih tleh.

Za razliko od konoplje za medicinsko ali rekreativno uporabo, ki se jo goji zaradi svojih smolnatih cvetov polnih kanabinoidov, sta cilja pridelave industrijske konoplje semena in slama (stebla in listi), iz katerih pridelamo izvrstne izdelke, kot so:

HEMPpriGRIZKI proteini

Rast in žetev

Industrijska konoplja ima bujno in hitro rast ter tvori dolga, preklasta stebla in globoke korenine. Različne sorte konoplje lahko proizvedejo različno količino semen in vlaken in se lahko razlikujejo tudi v sestavi olja.

Industrijska konoplja je običajno pripravljena na žetev po štirih mesecih rasti in na hektar proizvede tudi do štirikrat več papirja (celuloze) kot drevesa, ki potrebujejo mnogo let rasti, da postanejo primerna za sečnjo.

Industrijska konoplja ima številne prednosti pri gojenju in pridelavi:

 • Zaradi svoje goste rasti preprečuje rast plevela;
 • Zelo hitro raste;
 • Uspeva na večini podnebij;
 • Je zelo odporna na škodljivce;
 • Zahteva malo zalivanja;
 • Ima globok koreninski sistem, ki pomaga zaščititi prst;
 • Industrijska konoplja se lažje prideluje organsko kot mnoge druge vlaknate rastline;
 • Ne škoduje okolju in predstavlja izjemno koristno surovino za proizvodnjo trajnostnih izdelkov;
 • Uporabnost njenih semen in stebel je izjemno široka.

Uporaba industrijske konoplje

Industrijska konoplja, njena stebla in semena se lahko uporabijo na številne načine.

izdelki iz konoplje

Tekstil, embalaža, gradbeni material iz konoplje

Stebla konoplje se pridelujejo za predelavo v vlakna, ki se nato uporabljajo za proizvodnjo širokega spektra tekstila, od časopisnega papirja do embalaže. Konopljina vlakna so izjemno vzdržljiva in jih je moč predelati v katerokoli tkanino.

[Zanimivost] Prve Levi's hlače so bile izdelane iz konoplje, prav zaradi njene dobre lastnosti - vzdržljivosti. Prav tako tudi ameriška zastava.

Oleseneli deli stebel se lahko uporabijo za izdelavo gradbenega materiala z imenom Hempcrete (hemp concrete, konopljin beton). Hempcrete je izdelek z negativnim ogljičnim odtisom, ki lahko pri gradnji nadomesti izolacijo, mavčne plošče in cement. Nestrupen, lahek, vodoodporen, vzdržljiv, ne plesni, je ognjevaren in vzdržljiv izolator, sestavljen iz koščkov sredice stebla, zmletega apnenca in vode. Ta material je fleksibilnejši od betona, kar je še posebno primerno za potresno nevarnejša področja. Če notranje vlakno pomešamo z apnencem in vodo, dobimo tršo snov od cementa.

Papir iz konoplje

Svet je osiromašen kar polovice svojega gozdnega dela, največji posegi v gozdove pa so se zgodili v 20. stoletju. Največje izgube gozdov so se zgodile zaradi porabe lesa za razne namene, prav tako pa tudi za papir. Do 13. stoletja je bila osnovna sestavina papirja prav konoplja, ki pa jo je kasneje zaradi enostavnejše tehnologije obdelave, nadomestil les.

Papir iz konoplje, v primerjavi s tistim iz lesa, ne porumeni in ne vsebuje nobenih kislin. Za razliko od papirja iz lesa, konoplja pri svoji obdelavi ne potrebuje težkih kemikalij, kot sta dioksin in kloroform. Konoplja zraste zelo hitro, medtem, ko drevesa potrebujejo vrsto let ali desetletij, da dosežejo primerno zrelost. Prav tako žetev konoplje ne pozvroča uničenje številnih živalskih vrst, ki jih povzroča krčenje gozdov.

Biogorivo iz konoplje

Olje industrijske konoplje je lahko tudi alternativno biogorivo, ki se uporablja namesto plinskega olja. Za razliko od fosilnih goriv, je konopljino olje obnovljivo in povzroča veliko manj škodljivih plinov v okolje (kar 80% manj izpusta ogljikovega dioksida in 100% manj žveplovega dioksida).

Plastika iz konoplje

Industrijska konoplja se uporablja tudi za izdelavo plastike, ki je skoraj trikrat močnejša in trša kot plastika iz polipropilena. Plastika iz konoplje ni zdravju škodljiva, prav tako pa se lahko takšna plastika tudi predela. Od ene bilke industrijske konoplje se lahko izkoristi kar 80% njene teže. Zato je industrijska konoplja rastlina, ki je primerna za izdelavo trajnostnih izdelkov.

Industrijska konoplja v prehrani

Indutrijska konoplja pa je izredno uporabna predvsem v prehrani. Užitna so semena konoplje (oluščena ali neoluščena), iz katerih pridobimo razne proizvode - olje, moko, proteine. Velik delež nenasičenih maščobnih kislin v olju in idealno razmerje omega 3 in omega 6 maščobnih kislih, konopljino olje postavlja pred mnoga druga olja v prehrani. Konopljina moka in proteini vsebujejo velik delež beljakovin in vlaknin, kar izredno pozitivno učinkuje na prebavo in splošno telesno počutje. Proizvode iz konoplje lahko v prehrano vključimo na številne načine. Preverite kako lahko tudi sami izboljšate vaše počutje s hranljivimi in nadvse okusnimi obroki z > Recepti - Vitahemp <

Konoplja v kozmetiki - za nego kože in las

Konoplja pa je vedno bolj uporabna in priljubljena sestavina tudi v kozmetiki.

Inudstrijska konoplja (Canabis Sativa) je zaradi svoje sestave in številnih pozitivnih lastnosti postala prepoznavna tudi kot del kozmetičnih izdelkov, namenjenih predvsem za nego kože. Je odlična alternativa škodljivim kemikalijam na naftni bazi, ki jih vsebujejo številni kozmetični izdelki (kreme, mazila, šamponi ipd.) V teh izdelkih jo najdemo v treh oblikah, in sicer kot:

 • hladno stiskano olje, ki je proizvedeno iz konopljinih semen;
 • eterično olje konoplje, ki se pridobiva s parno destilacijo cvetov in zgornjih listov ženskih rastlin;
 • hidrolat, ki tako kot eterično olje nastane pri že zgoraj omenjeni parni destilaciji cvetov in zgornjih listov ženskih rastlin, vendar gre tu za vodno fazo.

konoplja v kozmetiki

Eterično olje konoplje in hidrolat se uporabljata v parfumih, milih, kremah in ostalih kozmetičnih izdelkih. Konopljino olje pa lahko uporabljamo tudi kot samostojno nego kože, saj kožo nahrani, čisti ter ohranja njeno vlažnost. Hladno stiskano konopljino olje vsebuje kombinacijo nenasičenih maščobnih kislin, proteinov, ogromno vitaminov, minerale in ogljikove hidrate, ki predstavljajo popolno kombinacijo za zmanjšanje učinkov staranja kože, vzdržujevanje njene vlažnosti in ob tem povečanju njene naravno zaščite.

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.