Konopljina moka vsebuje največ vlaknin med vsemi mokami, poleg tega pa vsebuje 35 % albumin proteina in kar 65 % globulina.

Naravno je obogatena tudi z vitaminoma B in E, s kalcijem ter kalijem, magnezijem, žveplom, fitosteroli, beta karotenom, histidinom, železom, fosforjem, niacinom tiaminom in riboflavinom.

Moka iz konoplje - uporaba, struktura in okus

Moka iz konoplje je fino mleta ter odlična za peko in kuho raznih jedi. Predstavlja bogat vir beljakovin, mineralov in vlaknin. Je prijetnega okusa po oreščkih in
velja za dragocenega oskrbovalca z beljakovinami in vlakninami.

100% bio konoplja, iz katere se pridela tudi naša konopljina moka - Vitahemp, raste na domačih, slovenskih tleh, kar zagotavlja še polnejši in pristen okus.

konopljina moka

Konopljina moka ima številne koristne učinke

Polnovredna konopljina moka in konopljine beljakovine sta stranska produkta, ki jih pridobimo, ko zmeljemo konopljina semena. Veljata za odličen vir beljakovin in prehranskih vlaknin ter lahko pripomoreta k razvoju mišične mase, izgubi odvečne teže, izboljšanju telesne zmogljivosti, boljši prebavi, itd. Blagodejno lahko vplivajo tudi na imunski sistem in delovanje ledvic.

Vitamin E, Tiamin, Kalcij, Železo, Baker, Mangan, Kalij, Esencialne maščobne kisline lahko pripomorejo k zdravju srca in možganov, boljšemu metabolizmu ter splošnemu počutju. Pomanjkanje vnosa omega-3 in omega-6 maščobnih kislin pa lahko privede do artritisa, kardiovaskularnih bolezni, ADD in ADHD, težav s kožo, Alzheimerjeve bolezni in izgube spomina, debelosti, makularne degeneracije, suhih oči, astme in alergij, anksioznosti, povišanega holesterola, ledvičnih obolenj, izgube las, itd.

Konopljina moka in uživanje le-te izjemno hranilne različice moke pripomore k:

  • dvigu energije,
  • produktivnosti,
  • hitrosti regeneracije mišic po treningu,
  • izboljšanju metabolizma,
  • boljšemu delovanju imunskega sistema,
  • uravnovešenosti holesterola in krvnega pritiska,
  • itd.

Konopljina moka lahko pripomore k zmanjšanju apetita (velja za odličen pripomoček pri hujšanju), čiščenju debelega črevesa (za kar so odgovorne prehranske vlaknine) ter zaradi vsebnosti esencialnih maščobnih kislin zmanjšuje tveganje za osteoporozo.

Konopljina moka je še posebej priporočljiva za:

  • športnike in rekreativce,
  • ljudi z alergijo ali nizko toleranco na laktozo in gluten,
  • vegane in vegetarijance,
  • nosečnice in otroke,
  • ljudi z veliko dnevnimi obveznostmi (visoko aktivni ljudje)
  • ljudi, ki želijo izboljšati svoje počutje in zdravje.

Konopljina moka ali konopljini proteini - kakšna je razlika?

Konopljina moka in konopljini proteini sta zelo podobna produkta, ki ju pridobavamo s hladnim stiskanjem semen konoplje. Vendar obstaja nekaj razlik med tema produktoma.

Konopljina moka in konopljini proteini so rafinirirana oblika konopljinih semen. S hladnim stiskanjem konopljinih semen pridobivamo konopljino olje, kot stranski produkt pa ostane “konopljina pogača”, ki je polna beljakovin in prehranskih vlaknin. Konopljino pogačo nato predelamo v konopljino moko, ki jo lahko večkrat presejemo in dobimo konopljine proteine.

Konopljina moka je bogatejša s prehranskimi vlakninami, saj se povečini zadržujejo v lupinah konopljinih semen. Ker je konopljina moka bolj “groba” kot proteinski prah, vsebuje več delcev konopljinih semenskih lupin in posledično več prehranskih vlaknin.

Konopljin proteinski prah je prav zaradi tega bogatejši z beljakovinami, saj se le-te zadržujejo v najmanjših delcih “konopljine pogače. Vsebnost vitaminov, maščobnih kislin, mineralov pa je pri obeh produktih zelo podobna.

Recepti za pripravo jedi iz konopljine moke

Konopljin hlebček s semeni

Sestavine:

  • 1 dl mlačnega mleka
  • čajna žlička sladkorja
  • pol svežega kvasa, ali vrečko suhega
  • 2 dl vode
  • 2 zvrhani čajni žlički soli
  • 400 g bele moke
  • 100 g konopljine moke
  • 2 žlici sezamovih semen
  • 2 žlici lanenih semen
  • razžvrkljano jajce

konopljin kruh s semeni

Priprava: V skodelico zlijemo mlačno mleko in vanj damo sladkor, ter kvas. Pomešamo z žlico in pustimo, da kvas vzhaja, približno 5-10 minut.V skledi presejemo obe moki skupaj, dodamo ji sol in moko premešamo z žlico, da se sol prekrije. Ko je kvas vzhajal ga dodamo moki. Dodamo tudi vodo. Maso zgnetemo v gladko testo.

Pustimo ga vzhajati 45-50 minut. Testo naj naraste na dvakratno velikost.Testo zvrnemo na papir za peko in ga potlačimo, na cca 2 cm debeline. na tanko ga premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo s semeni. Prepognemo ga skupaj in ga potlačimo. Nato ga še enkrat na tanko namažemo z jajcem in prav tako potresemo s semeni, ter ga prepognemo in malo potlačimo.

Dobili bomo trikotno obliko testa. Vse tri vogale prepognemo navznoter, ter močno pritisnemo. Nato prepognemo navznoter še ostale 3 vogale, da dobimo obliko hlebčka. Zgladimo vogale in gube, če so mogoče nastale.

Hlebček obrnemo na pravo stran. Z ostrim nožem mu vrežemo ravne črte in ga pustimo vzhajati še cca. 20 minut.

Med tem, ko testo drugič vzhaja, prižgemo pečico, nastavimo jo na 180°C. Hlebček na tanko premažemo z jajcem, ki nam je ostal in ga dobro potresemo s semeni.

Pečemo ga 45 minut pri 180°C.

Češnjev štrudelj s konopljino moko

Sestavine za približno 10 kosov
Testo:
✓ 60 dkg bele moke
✓ 2 žlici VitaHemp BIO konopljine moke
✓ ščep soli
✓ 2 žlici olja, da se testo lepše vleče
✓ voda (po občutku)
Nadev:
✓ 500 g razkoščičenih češenj
✓ 500 g skute
✓ 1 kisla smetana
✓ 4 žlice sladkorja
✓ 2 žlici VitaHemp BIO oluščenih konopljinih semen

konopljin štrudelj

Priprava: Vse sestavine za testo date v mešalnik in zmešate. Postopoma dodajajte vodo, da testo nastane gladko. Pokrijete ga s folijo pustite počivati vsaj eno uro. Testo bo zaradi konopljine moke malo temnejše, zelenkaste barve. Testo razvaljate, nato pa ga z rokami nežno raztegujete na vse strani, da je čim tanjše. Namažete ga s skuto, potrosite s češnjami, posladkamo, potrosite s konopljinimi semeni in zvijete. Zvitke narežete na dolžino pekača. Pekač namastite in vanj namestite zavitke.
Zavitek pečete v predhodno segreti pečici približno 30 minut na 180 °C.

Ostale nadvse okusne recepte za hranljive in bogate obroke iz Vitahemp kuhinje, si oglejte v > Zbirki receptov Vitahemp <