Konopljino olje - učinki na zdravje

Konopljino olje - pridobivanje in uporaba

Konopljino olje pridobimo, ko hladno stiskamo semena konoplje. Je zelenkasto rumene barve in prijetno oreškastega okusa.

Pridobiva se na različne načine in od tega je odvisna tudi njegova kakovost. Nerafinirano, ki je hladno stiskano, je temne zelenkaste barve s prijetnim okusom. Rafinirano konopljino olje, pa je bistro, brez barve in malo okusa. Slednje ima veliko manj vitaminov in zdravih maščobnih kislin. Rafinirano konopljino olje se velikokrat uporablja v barvilih, mazivih, črnilih, gorivu, plastiki in kozmetiki (šamponi, mila in detergenti). Zato ni odveč previdnost pri izbiri konopljinega olja. Izberite bio konopljino olje pridobljeno s hladnim stiskanjem semen iz bio industrijske konoplje, ki polno vitaminov in esencialnih maščobnih kislin ter zagotavlja najboljši učinek na zdravje.

Konopljino olje v prehrani

Konopljino olje ima izrazit prijeten oreškast okus in ga lahko v kuhinji uporabljamo za:

  • razne hladne jedi,
  • solate,
  • polivke,
  • hladne omake,
  • namaze,
  • tople jedi, ki ne zahtevajo visokih temperatur.

Z oljem lahko le oplemenitimo že končane jedi ali pa ga uporabimo kot sestavino.

Solata s konopljinim prelivom

Zaradi svojih lastnosti je konopljino olje edinstveno med jedilnimi olji. Uživamo ga hladno oziroma z njim načeloma ne kuhamo. Najvišja temperatura, do katere ga je dovoljeno segrevati, je 150 °C, čeprav se že pri tej temperaturi izniči večina njegovih koristnih snovi. Tudi pri nižjih temperaturah, na katere sicer konopljino olje lahko segrevamo, so koristne snovi dokaj nestabilne. Segrevanje na višjo temperaturo ni priporočljivo.

Najprimernejša uporaba konopljinega olja je pri temperaturi okoli 10 °C. Na tej temperaturi so ohranjene vse zdravilne lastnosti konopljinega olja, okus in aroma pa ostajata prisotna tudi ob segrevanju.

Konopljino olje - učinki na zdravje

Konopljino olje pozitivno učinkuje pri preprečevanju številnih bolezni, izboljševanju in ohranjanju zdravja ter dobrega počutja.

Zdravilni učinki izhajajo iz sestave konopljinega olja.

Vsebnost hranilnih snovi v konopljinem olju:

  • linolna (omega-6) kislina (50-70%),
  • alfalinolenska (omega-3) kislina (25%),
  • osem esencialnih aminokislin,
  • veliko vitaminov skupine B .

Kompleks vitaminov B vpliva na zmanjšanje utrujenosti in pomaga pri delovanju imunskega sistema, vitamin E pa deluje kot antioksidant in je ključen pri preprečevanju zgodnjega staranja.Običajna rastlinska olja imajo razmerje med omega 6 in omega 3 4:1, konopljino olje pa ima razmerje 3:1, ki je ugodnejše za človeka. Prav tako ima olje tudi izjemno nizko vrednost nasičenih maščobnih kislin.

V zdravilne namene je konopljino olje optimalno uživati v količini ene do dveh jedilnih žlic dnevno. Najprimernejši čas uživanja je zjutraj na tešče, saj se koristne učinkovine v konopljinem olju le tako najbolje absorbirajo v telo. Ob rednem uživanju konopljinega olja je pričakovano izboljšanje ali pa celo odprava vrste indikacij, med katerimi so po pričevanju mnogih raziskav med drugim razna vnetja, zvišan holesterol, kožne bolezni, bolezni srca, stres in slabo počutje, revmatoidni artritis, predmenstrualni sindrom, akne in celo luskavico.

Konopljino olje za kožo

Olje konoplje pomaga pri lajšanju težav s suho, razpokano in luskasto kožo. Suho kožo pozvroča pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin. Le-te lahko nadomestimo s kozmetičnimi izdelki, ki vsebujejo omega 6 maščobe. Gama linolenska kislina v olju pa je osnovnega pomena pri zaščiti in preprečevanju izgube vode v koži. Prav tako pospešuje regeneracijo na celični ravni. Regeneracija celic se s starostjo upočasni. Olje zmehča in pomiri kožo ter vpliva na boljšo elastičnost kože. Kožo naolji, zmanjša obseg luskaste kože in obnovi medcelične lipide. Na ta način pripomore k zdravljenju težav s kožo, kot so luskavica, dermatitis, kožne brazgotine in izsušena ter razpokana koža. Konopljino olje zavira nastajanje aken, kožo vlaži in jo ohranja napeto.

Neke raziskave so dokazale, da kislina GLA, ki se nahaja v konopljinem olju, pomaga pri vnetju kože. Še posebej lajša sindrome, kot so srbečica, luščenje, rdečica.

Olje konoplje proti boleznim srca

Olje pozitivno vpliva na preprečevanje srčnih bolezni in visokega holesterola. Vsakodnevna uporaba konopljinega olja dokazano zmanjšuje nevarnost srčnih napadov. Konopljino olje zaradi razmeroma visoke količine omega-3 kislin, ki se vpletajo v presnovo holesterola, preprečuje tudi strjevanje krvi, saj ovira lepljenje trombocitov.

Krepi odpornost

Poleg omega-3 in omega-6 kislin konopljino olje vsebuje tudi gamalinolensko kislino oziroma GLA (2-4 %), ki je sicer del skupine omega-6 kislin in je izredno pomembna pri krepitvi in delovanju imunskega sistema.

Menopavza

Konopljino olje zaradi svojih sestavin učinkovito deluje proti vročičnim izbruhom, ki jih povzročajo simptomi menopavze. V tem primeru vam pred uživanjem konopljinega olja in tablet z vsebujočo GLA kislino, priporočamo, da se posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Sladkorna bolezen – diabetes

Gamalinolenska kislina (GLA) podpira delovanje živcev in tako pomaga preprečevati nastanek morebitnih živčnih bolezni, ki so posledica sladkorne bolezni – odrevenelost, šumenje, periferna neuropatija, vročičnost, bolečine, pomanjkanje občutka v nogah ali rokah.

Bolezni in težave z očmi

Proti suhim očem prav tako pomaga omenjena gamalinolenska kislina – npr. če imamo tako imenovan Sjörgenov sindrom, za katerega je značilno sušenje oči, suha usta in pogosto tudi vnetje sklepov.

Učinkovito proti osteoporozi

Osteoporoza je bolezensko stanje, ki dandanes prizadane vse več ljudi, ne glede na starost. Na nastanek osteoporoze lahko vpliva pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin, katere povečajo absorbcijo kalcija v kosti, preprečujejo ali zmanjšujejo izgube kalcija v urinu, povečajo rast kosti in izboljšujejo njihovo moč. Konopljino olje vsebuje kislino GLA, ki vpliva na proizvajanje kalcija in ostale dejavnike, ter s tem posledično ohranja močnejše kosti in preprečuje nastanek osteoporoze.

Razjeda na želodcu ali čir

Nekatere raziskave so po, da bi kisline GLA utegnile uspešno delovati proti nastanku razjed na želodcu.

Pomaga pri alergijah

Vsi tisti, ki ste nagnjeni k raznim alergijam, morate zaužiti čim več esencialnih maščob, katere pa se med drugim nahajajo tudi v konopljinem olju.

Lajša revmatizem

Konopljino olje je zaradi GLA (gamalinolenske kisline) učinkovito tudi pri lajšanju bolečin revmatizma, saj zmanjšuje obseg oteklin.

Blagodejno vpliva na prebavo

Konoplja deluje blagodejno na prebavo in skrbi za zdrav metabolizem, saj vsebuje velik delež vlaknin.

Konopljino olje za lase

Z uporabo konopljinega olja na lasišču se lasje okrepijo, postanejo sijoči, elastični, manj dovzetni za izpadanje ter pravilno navlaženi. Zmanjša se srbečica, izsušenost in nastajanje prhljaja. Spodbuja tudi cirkulacijo krvi, ki preprečuje morebiten nastanek kakršnihkoli infekcij lasišča. Več o tem, kako se uporablja konopljino olje pri negi kože in las, preberite v članku: Konoplja v kozmetiki.

Sorodni članki


Napiši komentar

Tvoj e-poštni naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

Prosim, upoštevaj, da je treba komentarje odobriti, preden so objavljeni

nedelja, ponedeljek, torek, sreda, četrtek, petek, sobota
januar, februar, marec, april, maj, junij, julij, avgust, september, oktober, november, december
Na voljo ni dovolj izdelkov. Še samo [max].
Dodaj na seznam željaPrebrskaj seznam željaOdstrani seznam želja
Nakupovalna košarica

Tvoja košarica je prazna.

Vrni se v trgovino

Dodaj opombo k naročilu Uredi opombo k naročilu
Ocenjena poštnina
Dodaj kupon

Ocenjena poštnina

Dodaj kupon

Koda kupona bo delovala na blagajni