Miklavževi konopljini parkeljni

Jeeee … pred nami je veseli december. Ja, saj vem, omejitve in to ... a vseeno si lahko pričaramo čarobne praznike. Letos bom hvaležna za možnost, da svojim domačim pričaram vzdušje iz otroštva, ko smo se veselili pečenih piškotov, potice, malenkosti, ki so jih dobri možje puščali za nas otroke.

Da bodo prazniki pravljični, oviti v vonj veselega decembra, bogati zaradi pozornosti in ne zaradi dragih daril, bom z vami delila recept za Parklje z dodatkom konopljine moke. Parklji so sladki in teknejo ob jutranjem čaju ali ob skodelici kave. Vlaknine, ki jih vsebuje Bio konopljina moka VitaHemp, bodo moje parklje naredile posebne in mojemu črevesju bolj prijazne.

Zmešamo suhe sestavine: moko, konopljino moko, dodamo mleko ali rastlinski napitek, jušno žlico sladkorja po vaši izbiri, maslo, jajce, nastrgano limonino lupinico, vanilijev sladkor in suh kvas. Testo dobro zgnetemo in pazimo, da bo elastično in zelo mehko. Naoljimo skledo, testo pokrijemo s folijo za živila in pustimo počivati, da naraste na dvojno količino. Testo razdelimo na štiri večje ali pet manjših delov, ki naj bodo približno enako veliki. Vsak del razvaljamo v pravokotnik in oblikujemo v parkeljna.

Predlagam, da k oblikovanju povabite otroke in skupaj ustvarite najboljšo različico.
Moji parkeljni so prijazni in zelooo okusni. Poigrajte se in obudite svojo kreativnost.

Vesela bom kakšne vaše slikice, komentarja.
In ne boste verjeli ... vaši parkeljni bodo zgledali zelo lepi in zdravi.

Uživajte in dober tek!

Sestavine:
✓ 200 g moke
✓ 100 g konopljine moke
✓ 1,2dl ali več mleka ali rastlinskega napitka
✓ 1 JŽ rjavega sladkorja
✓ 20 g masla
✓ 1 jajce
✓ limonina lupinica
✓ vanilijev sladkor
✓ 1 suh kvas (7 g)

Sestavine za parkeljne

Postopek:
Belo in Bio konopljino moko stresemo v posodo in zmešamo. Dodamo rjav in vanilijev sladkor, limonino lupinico, malo premešamo in dodamo še stopljeno maslo in jajce. Na koncu primešamo še suhi kvas in mleko ali rastlinski napitek, ki ga predhodno segrejemo. Kvašeno testo zamesimo in ga pustimo počivati vsaj 2 uri. Testo pregnetemo in oblikujemo v obliko parkljev. Pečemo 25 min na 180 °C, odvisno od debeline in oblike.

Konopljini parkeljni

Za vas je ustvarjala Daja Šetinc

Foto: Hana Vrhovšek