Slastni konopljini & proseni polpeti

Sestavine za polpete: (približno 10 polpetov)
✓ 1 skodelica kuhane prosene kaše
✓ morska sol in mlet črni poper po okusu
✓ 1 jušna žlica kokosovega olja
✓ ½ skodelice naribanega brokolija (ali zelenjave po izbiri)
✓ ½ skodelice naribanega korenja (ali zelenjave po izbiri)
✓ 2 majhni olupljeni šalotki
✓ ½ čajne žličke kurkume
✓ ½ čajne žličke limonine lupine
✓ ščepec kajenskega popra
✓ 2 žlici VitaHemp bio oluščenih konopljinih semen
✓ 1 ½ čajna žlička psylliuma v prahu (indijski tropotec)
✓ 1 jušna žlica jedilnega kvasa
✓ 1 jušna žlica gorčičnih semen
✓ ščepec česna v prahu

Sestavine za kremno gorčično omako:
✓ pest indijskih oreščkov
✓ 5 kislih kumaric
✓ 1 žlica gorčice
✓ 1 jušna žlička limoninega soka
✓ ščepec soli in popra

Priprava:
Pečico segrejete na 180 °C. V pekač položite peki papir in ga malo premažite z oljem. Kokosovo olje segrejete v ponvi na srednji temperaturi ter dodate brokoli in korenje. Nasekljate šalotko in jo dodate v ponev. Zelenjavo začinite s soljo in poprom ter premešate. Kuhate dokler korenje ni mehko in brokoli svetlozelene barve. Dodate kurkumo, limonino lupino in kajenski poper. Izključite kuhalno ploščo, da se zelenjava počasi ohlaja. Proseni kaši dodate praženo zelenjavo, oluščena konopljina semena, psyllium, kvas, ščepec soli in poper. Vse skupaj dobro premešate v zmes oz. maso. Psyllium lahko zamenjate z moko. Oblikujete polpete: rahlo naoljite svoje roke in si razdelite zmes na 2 žlici mase na polpet. Oblikujete majhne polpete (cca. 10 polpetov) in jih postavite na peki papir pripravljen v pekaču. Polpete po vrhu rahlo namažete z oljem. Pekač date v pečico in pečete cca. 22 minut, na sredini peke polpete obrnete. Pazite, saj so vroči! Biti morajo rahlo porjaveli in dovolj trdni, da se vam ob prijemanju ne drobijo. Za omako v majhni skledi skupaj zmešate pasto iz indijskih oreščkov (fino mleti indijski oreščki), vodo, javorjev sirup, gorčična semena, limonin sok, česen in sol. Po potrebi dodajte še več vode. Postrežete tople polpete skupaj z omako.

DOBER TEK!

Sestavine za polpete: (približno 10 polpetov)
✓ 1 skodelica kuhane prosene kaše
✓ morska sol in mlet črni poper po okusu
✓ 1 jušna žlica kokosovega olja
✓ ½ skodelice naribanega brokolija (ali zelenjave po izbiri)
✓ ½ skodelice naribanega korenja (ali zelenjave po izbiri)
✓ 2 majhni olupljeni šalotki
✓ ½ čajne žličke kurkume
✓ ½ čajne žličke limonine lupine
✓ ščepec kajenskega popra
✓ 2 žlici VitaHemp bio oluščenih konopljinih semen
✓ 1 ½ čajna žlička psylliuma v prahu (indijski tropotec)
✓ 1 jušna žlica jedilnega kvasa
✓ 1 jušna žlica gorčičnih semen
✓ ščepec česna v prahu

Sestavine za kremno gorčično omako:
✓ pest indijskih oreščkov
✓ 5 kislih kumaric
✓ 1 žlica gorčice
✓ 1 jušna žlička limoninega soka
✓ ščepec soli in popra

Priprava:
Pečico segrejete na 180 °C. V pekač položite peki papir in ga malo premažite z oljem. Kokosovo olje segrejete v ponvi na srednji temperaturi ter dodate brokoli in korenje. Nasekljate šalotko in jo dodate v ponev. Zelenjavo začinite s soljo in poprom ter premešate. Kuhate dokler korenje ni mehko in brokoli svetlozelene barve. Dodate kurkumo, limonino lupino in kajenski poper. Izključite kuhalno ploščo, da se zelenjava počasi ohlaja. Proseni kaši dodate praženo zelenjavo, oluščena konopljina semena, psyllium, kvas, ščepec soli in poper. Vse skupaj dobro premešate v zmes oz. maso. Psyllium lahko zamenjate z moko. Oblikujete polpete: rahlo naoljite svoje roke in si razdelite zmes na 2 žlici mase na polpet. Oblikujete majhne polpete (cca. 10 polpetov) in jih postavite na peki papir pripravljen v pekaču. Polpete po vrhu rahlo namažete z oljem. Pekač date v pečico in pečete cca. 22 minut, na sredini peke polpete obrnete. Pazite, saj so vroči! Biti morajo rahlo porjaveli in dovolj trdni, da se vam ob prijemanju ne drobijo. Za omako v majhni skledi skupaj zmešate pasto iz indijskih oreščkov (fino mleti indijski oreščki), vodo, javorjev sirup, gorčična semena, limonin sok, česen in sol. Po potrebi dodajte še več vode. Postrežete tople polpete skupaj z omako.

DOBER TEK!